Het symposium bracht mensen samen uit regio Limburg Zuidoost-Brabant die werken als opleider in de palliatieve zorg, zowel in het initieel onderwijs als begeleiders in de praktijk. Hiermee wil het regionale Onderwijsknooppunt palliatieve zorg het onderwijs palliatieve zorg én de palliatieve zorgverlening in de praktijk helpen optimaliseren. Er is namelijk al zo veel kennis, ervaring én praktische onderwijstools over palliatieve zorg beschikbaar. Regionale kennisuitwisseling voorkomt dat iedereen zélf het wiel moet uitvinden.
Palliatieve zorg in de praktijk
Het avondsymposium startte met een vlammend betoog door vier zorgverleners uit diverse werkgebieden (ziekenhuis, ggz, zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, wijkverpleging) over het belang van palliatieve zorg. Zij spraken over de rol die zij als opleiders of aandachstvelders hebben. En benadrukten het belang van samenwerking in de palliatieve zorg, en dat het nodig is om collega’s hiervan bewust te maken.
"Een proactieve zorgplanning-gesprek neemt geen hoop wég, maar brengt hoop op ándere dingen"
Eyeopeners
Tijdens het symposium waren er ook twee lezingen. Hoogleraar ouderengeneeskunde Daisy Janssen gaf tijdens haar lezing handvatten en hulpmiddelen om aan de slag te gaan met proactieve zorgplanning (PZP). De belangrijkste eyeopener volgens het publiek: ‘Dat een PZP-gesprek geen hoop wegneemt, maar hoop op andere dingen brengt’. Janssen illustreerde de theorie met aansprekende voorbeelden uit haar eigen artsenpraktijk.
De lezing van Bert Buizert ging over gesprekken rondom het levenseinde. Zijn advies: maak het klein. En: ‘Ik vroeg eerder altijd naar wat mensen belángrijk vonden, maar ik ben gaan inzien dat wat mensen ónbelangrijk vinden, ook heel belangrijk is in het contact.’
Drie plenaire pitches over het belang van palliatieve zorg in het mbo-onderwijs, in de praktijk bij collega’s, en onder mbo- en hbo-zorgdocenten, illustreerden dat écht iedereen palliatieve zorg kan (aan)leren.
Onderwijsmaterialen- en opleidingsmarkt
Deelnemers konden rondstruinen op een onderwijsmaterialenmarkt voor inspiratie door experts met diverse werkvormen en hulpmiddelen, direct toepasbaar in het onderwijs. En ook op een opleidingsmarkt, waar zij konden kennismaken met alle beschikbare opleidingen rondom palliatieve zorg in de regio. Docenten en (oud)studenten deelden hier hun ervaringen met de deelnemers. Hier waren ook de Netwerken Palliatieve Zorg en het Centrum voor Levensvragen aanwezig.
"Niet alleen telefoonnummers uitwisselen, maar ook ideeën en beginnetjes van mooie samenwerkingen"
Workshop en netwerken
Verder was het mogelijk om een workshop met VR-brillen te volgen; een realistische onderwijsvorm rondom proactieve zorgplanning bij dementie. Tijdens het avondeten konden deelnemers netwerken. Het was mooi om te zien dat hier goed gebruik van werd gemaakt. Er werden letterlijk en figuurlijk lijntjes gelegd en korter gemaakt; niet alleen door de uitwisseling van telefoonnummers, maar ook door het uitwisselen van ideeën en beginnetjes van mooie samenwerkingen!
Over de Onderwijsknooppunten palliatieve zorg
Onderwijsknooppunt palliatieve zorg Limburg Zuidoost-Brabant (verbonden aan Consortium Palliatieve Zorg Limburg en Zuidoost-Brabant) is 1 van de 8 Onderwijsknooppunten palliatieve zorg in Nederland. De O²PZ-ambassadeurs van de Onderwijsknooppunten palliatieve zorg beogen om in de eigen regio het onderwijs palliatieve zorg én de palliatieve zorg in de praktijk verder te helpen optimaliseren. Alle Onderwijsknooppunten palliatieve zorg zijn verbonden aan het programma Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O²PZ).
Meer info of contact? Klik hier>>
Reacties op het symposium uit de evaluaties
- “Dat palliatieve zorg steeds meer op de kaart wordt gezet, is mooi om te zien!”
- “De hele avond was waardevol, ook in ontmoetingen.”
- “Het was een bevestiging van ambities waarmee ik verder wil.”
- “Onderwijs, training en scholing in palliatieve zorg blijft essentieel.”